Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Tillfrisknandebevis för att resa

Tillfrisknandebeviset är ett alternativ för den som inte vaccinerats mot covid-19 eller som inte kan ta ett covidtest nära inpå resan.

Ett av tre covidbevis

EU:s covidbevis är ett dokument – digitalt eller på papper – för resande i Europa. Tillfrisknandebevis är ett av tre covidbevis:

För de flesta personer är det enklare, snabbare och oftast bättre att få ett vaccinationsbevis eller ett testbevis (efter negativt test för covid-19) i stället, eftersom tillfrisknandebeviset kräver att det finns ett journalfört positivt testresultat utfört av utbildad hälso- och sjukvårdspersonal.

Det är E-hälsomyndigheten som utfärdar tillfrisknandebeviset. Vårdgivarens uppgift är att registrera testresultatet hos E-hälsomyndigheten.

Förutsättningar för tillfrisknandebevis

För att få ett tillfrisknandebevis via Angereds Närsjukhus krävs att vissa villkor är uppfyllda:

  • Du har tagit ett positivt så kallat NAAT-test (PCR eller liknande), utfört av sjukvårdspersonal på Angereds Närsjukhus. Självtester eller egenprovtagningar är inte giltiga.
  • Testet ska vara äldre än 10 dagar.
  • Testet får inte vara äldre än 180 dagar.

Ansök om tillfrisknandebevis

Du kan ansöka om tillfrisknandebevis på två sätt:

  • Logga in på 1177.se Laboratoriemedicin Kungälvs sjukhus och fyll i formuläret. (Laboratoriemedicin Kungälvs sjukhus bistår Angereds Närsjukhus med handläggningen.)
  • Ring till handläggare på Kungälvs sjukhus, tfn 0303-985 05.

Mer information

Senast uppdaterad: 2021-08-18 14:17