Mina mellanmål

Angereds Hjältar presenterar Mina mellanmål

Vill du ha en tryckt bok? Kom till sjukhusets reception för enstaka ex., eller hör av dig till oss: ans@vgregion.se

Angereds hjältar, barnens beskyddare, är gänget som presenterar läckra förslag på nyttiga mellanmål i boken Mina mellanmål. Du kan följa recepten som de står, eller lägga till och ta bort ingredienser som du själv tycker passar bra ihop.

Angereds hjältar säger: Glöm inte att alltid lägga till en pigg grönsak! :-)

Det här är en bok för alla som vill ha tips på smaskiga mellanmål som är lätta och roliga att laga själv, oavsett om du är 7 år gammal – eller 77! Angereds egna supernyttiga hjältar har valt ut sina favoritrecept och vill dela dem med dig, så att du också kan få superkraft.

Vilken blir din favorit?

Vill du lära känna Angereds hjältar? Läs mer om oss här!

Ett av de viktigaste uppdragen för all hälso- och sjukvård är förebyggande arbete. Detta gäller i extra hög grad för Angereds Närsjukhus.

Delar av nordöstra Göteborg – där Angered ligger – har några av de högsta ohälsotalen i Västra Götaland, ja faktiskt hela Sverige. Människor som lever här löper högre risk att dö vid tidig ålder. Deras liv riskerar också att försämras av en – ofta flera – sjukdomar. Det låter ledsamt och det är det också. Men det positiva är att de sjukdomar som vårt sjukhus arbetar hårt för att bekämpa beror på livsstil och levnadsvanor. Det betyder att det går att förändra dem. Sjukdomar som kommer av levnadsvanor dyker inte upp över en natt utan tar tvärtom åratal att utveckla.

Vi på Angereds Närsjukhus tror att det är viktigt att grundlägga goda vanor kring kost och motion redan tidigt. Forskningen ger oss stöd i detta. Denna mellanmålsbok är ett nytt sätt för oss att arbeta riktat tillsammans med unga invånare i nordöstra Göteborg för att de ska tycka att det är lättare och roligare att äta hälsosam mat i lagom mängder.

Våra patienter har visat oss att undervikt är lika vanligt som övervikt i vårt upptagningsområde. Båda fenomenen är stora problem för invånarna. Genom recept som är lika enkla som goda vill vi inspirera barn – främst i mellanstadieåldern – att laga bra mellanmål när de kanske kommer hem själva efter skolan. 

Våra nya ”maskotar”, Angereds Hjältar är vårt sätt att jobba med ”storytelling” och etablera en gemensam plattform med figurer som vi hoppas både kommer sprida underhållning och nya tankar kring hälsa och livsstil framöver. 

Boken finns i fysisk form men också gratis som e-bok, anpassad för dagens läsare och deras digitala vanor. Hämta den här (nedan) och tipsa, sprid och använd den gärna!

ANS firar Världshälsodagen 2018 på Bergsjöns bibliotek

Maria Magnusson

T.f. Verksamhetsansvarig för folkhälsoarbetet, Folkhälsoplanerare
Telefonnummer

Rebecca Landmér

Kommunikatör
Telefonnummer

Jonathan Neselrot

T.f. Kommunikationschef
Telefonnummer
Senast uppdaterad: 2018-06-14 16:31