Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
När du får vård hos oss, eller hos någon annan vårdgivare, skriver vårdpersonalen i en journal om dig. Alla patienter har en journal och den innehåller information som behövs för att du ska få en god och säker omvårdnad.
Det vårdpersonalen skriver i journalen är bland annat:
Ditt namn och personnummer.
Information om den diagnos du har och den behandling du har eller har fått.
Information om vilken vård du planeras få.
Anteckning om vem som har skrivit i journalen och när det gjordes.
Din journal skyddas av sekretess. Det innebär att det bara är den vårdpersonal som bidrar till vården av dig som får läsa din journal. Vårdpersonal får endast läsa den del av din journal som behövs för det aktuella besöket.
Som patient kan du begära att få läsa din journal. Om du vill göra det du använda blanketten som finns här nedan. Fyll i blanketten, antingen i datorn eller för hand, skriv ut den och skicka till den angivna adressen. Vi skickar ett svar till dig och då kan du komma till sjukhuset och läsa i journalen på plats eller be om att få en kopia till självkostnadspris.
I vissa undantagsfall kan du bli nekad till att läsa din journal. I sådana fall ska du få ett skriftligt besked om detta, och få information om hur du kan överklaga beslutet till förvaltningsdomstol.
Du kan läsa mer om journaler och hur de fungerar på webbplatsen 1177.
När du kommer till en ny mottagning, som du inte har besökt tidigare, är det inte säkert att de kan läsa ur din journal. Det beror på att journalen tillhör de mottagningar som du har besökt tidigare.
Om du godkänner att vi har en sammanhållen journalföring om dig kan den som vårdar dig se vilken vård du fått tidigare. Fördelen med det är att vårdpersonalen exempelvis kan se om du är allergisk mot något, eller om du äter en medicin som inte bör kombineras med andra mediciner.
Sammanhållen journalföring innebär alltså att du inte behöver upprepa hela din vårdhistorik när du söker vård hos en ny vårdgivare. Vårdpersonalen får bara läsa den del av journalen som är relevant för ditt besök och hen måste först fråga dig och få ditt samtycke.
Om du inte vill att uppgifter ur din journal ska finnas tillgängliga för andra vårdgivare kan du spärra de uppgifterna. Vilka uppgifter det ska gälla och hur länge avgör du. Du kan begära att en spärr tas bort när som helst. På 1177 kan du läsa mer om sammanhållen journalföring och vad en spärrning av uppgifterna innebär.
Du kan även ringa till Spärr- och loggservice på numret som står här nedan. De kan svara på dina frågor och om du vill så skickar de en spärrblankett till dig. Blanketten lämnar du sedan in hos sjukhuset. Du måste lämna in blanketten personligen för att personalen ska kunna styrka din identitet. Det går alltså inte att göra via telefon eller brev.