Träning

Våra kroppar är byggda för att röra på sig. När du rör på dig händer det mycket i kroppen. Blodcirkulationen ökar och att cellerna tar upp mer syre – och du känner dig både piggare och starkare!

Vad händer i kroppen?

Om man rör på sig regelbundet får kroppen lättare för att ta hand om förhöjda blodfetter och stresshormoner. Att ha mindre stresshormoner i kroppen är bra både för hjärtat, sömnen och humöret. 

När man gör av med energi tar kroppen av sitt eget energiförråd, vilket gör att man exempelvis kan minska sitt bukfett, ifall man har behov av det. 

Andra positiva effekter är att blodsockernivån sjunker och blir mer stabil. Rörelse frigör även hormoner i kroppen, som gör att du mår bra och känner dig glad. Att motionera regelbundet kan alltså göra att man både håller sig friskare och blir gladare! 

Mindre risk att bli sjuk 

Genom att motionera kan man minska risken för att drabbas av olika sjukdomar. Rörelse och motion motverkar att man drabbas av högt blodtryck, övervikt, typ 2-diabetes, blodproppar och hjärt- och kärlsjukdomar. Man har dessutom lägre risk för att bli sjuk i exempelvis demens, bröstcancer, depression och artros i lederna. Fysisk aktivitet har faktiskt en så pass stor effekt på hälsan att den i många fall kan fungera som ett läkemedel.  

Hur mycket träning behövs?

Att röra på sig minst 30 minuter varje dag är det bästa för din hälsa. Men tänk på att all fysisk aktivitet gör skillnad! När du tar trapporna istället för hissen, eller går ut på en lätt promenad, bidrar du till att stärka din hälsa. Det är även viktigt att inte sitta stilla för länge, ta gärna pauser där du står upp och rör lite på dig. 

Vill du få in mer fysisk aktivitet i vardagen kan du även börja med att springa löprundor eller träna på ett gym.

En kombination av rörelse i vardagen och motionspass är det allra bästa!

Så kan du få stöd och hjälp att uppnå bättre levnadsvanor

Det finns många som kan stötta dig med att uppnå en bättre hälsa. Här har vi samlat några bra tjänster och stödfunktioner.

Hälsocoach online – Västra Götalandsregionen

Digital, personlig hälsocoachning som är kostnadsfri för alla Västra Götalandsbor som är 16 år eller äldre. De bistår med hjälp gällande träning och kost, men också alkohol- och tobaksvanor.

Levnadsvanemottagning Angered – Angereds närsjukhus

Du som bor i nordöstra Göteborg kan få stöd av levnadsvanemottagningen, som erbjuder hälsosamtal och kan hjälpa dig med att förbättra dina levnadsvanor.

Levnadsvanetest 

Här kan du helt anonymt göra ett levnadsvanetest, för att få en översikt av dina levnadsvanor.

Fritidsbanken

Låna sport- och fritidsutrustning gratis i 14 dagar. 

Tobaksavvänjning

Om du behöver hjälp med att sluta röka så ska du i första hand kontakta din vårdcentral och se vilket stöd de kan erbjuda eller hänvisa dig till. Du kan även kontakta Sluta-röka-linjen som erbjuder en stödlinje och chatt för hjälp med att sluta röka eller snusa. 

Alkohollinjen

Gratis och anonym stödlinje till den som funderar över sina alkoholvanor.