Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Alkohol

Många dricker alkohol som ett sätt att umgås eller för att fira ledighet och högtider. Andra kan ta sig ett glas även till vardags. Vilka alkoholvanor som är ofarliga och vilka som kan påverka din hälsa negativt, kan vara svårt att veta.

Vad är skadligt?

Vilka vanor som är skadliga och inte beror på flera olika faktorer. Hur ofta du dricker, i vilken mängd och vilken storlek du är – är sådant som styr hur du påverkas av alkohol. Här hittar du formuläret AUDIT där du kan fylla i vilka vanor du har. Du kan med hjälp av det få en översikt över hur din vanor ser ut och ifall de verkar var riskfyllda eller inte. 

Om du dricker alltför ofta eller alltför mycket kan du få olika problem. Det kan vara kroppsliga problem, där kroppen tar skada och du kan få olika sjukdomar och besvär. Eller psykiska och sociala problem, där alkoholen har en skadlig effekt på hur du mår och hur dina relationer och ditt dagliga liv fungerar. 

Om du är gravid ska du alltid avstå från all alkohol eftersom alkohol är skadligt för fostret.

Hjälp när du behöver

Kontakta din vårdcentral om du upplever att du har problem med alkoholen och vill få hjälp med att förändra ditt beteende. Du kan även ringa Alkohollinjen som ger dig kostnadsfritt stöd per telefon. De kan stötta dig som vill ha hjälp med att förändra dina alkoholvanor och dig som vill prata om någon närståendes alkoholvanor. 


Senast uppdaterad: 2021-04-28 13:53