Tobak

Utsnitt från tittskåp: Vad väljer du? Att röka har ekonomiska konsekvenser. Tittskåp som beskriver vad du kan välja istället för tobak.

En majoritet av de som röker i dag vill sluta. Är du en av dem?

En del personer kan sluta tvärt men andra måste försöka flera gånger innan de lyckas för gott. Ge inte upp om du tidigare försökt och misslyckats, för varje gång man försöker ökar chansen att lyckas. Att sluta röka är ett livsviktigt beslut för din hälsa! 

Rökningens dystra baksida 

Det finns mer än 4 000 olika ämnen i tobaksrök. Fler än 40 av dem kan ge cancer. Ämnena i tobaksrök ökar även risken för att få sjukdomar i luftvägarna och påverkar hjärtat och blodcirkulation. 

Minst 75 procent av röken från en cigarrett går ut i luften till andra människor. Om man andas in den luften kallas det passiv rökning. Barn är känsligare än vuxna för de giftiga ämnena som finns i tobaksrök. Ifall barn är nära personer som röker kan de därför få olika besvär, såsom: allergi, hosta, ont i halsen och lunginflammation, som beror på den passiva rökning. 

Varför är det så svårt att sluta röka? 

Att sluta röka kan vara svårt. Det beror på att nikotinet som finns i cigaretter är ett av de mest beroendeframkallande ämnena som finns. Dessutom är vanans makt stor och som rökare ska man bryta ett beteende som man kanske har haft i många år. Det handlar både om att bli kemiskt fri från nikotinets sätt att påverka hjärnan och att bryta alla inrutade rökvanor.

När du inte får i dig det nikotin du blivit van vid kan du bland annat bli irriterad, trött och få huvudvärk. Då är det viktigt att komma ihåg de vinster du kommer att göra när du slutar röka, och att de på sikt kommer att överväga den saknad du kan känna efter cigaretterna.

Hur gör jag för att sluta? 

Det kan vara svårt att sluta, men det finns hjälp att få: tobaksslutarstöd. I dag finns ett flertal olika läkemedel som kan hjälpa dig att sluta röka. På apoteken finns det många receptfria nikotinläkemedel. Dessa ersätter nikotinet från cigaretterna med nikotin från till exempel tuggummi eller plåster. Kombinationen av läkemedel och stöd i olika former ger dig bäst chans till ett rökfritt liv.

Stöd för att sluta

Du som försökt sluta röka under en längre tid utan att lyckas behöver antagligen professionell hjälp. Det finns hjälp att få genom så väl stödsamtal med kurator som receptbelagda rökavvänjningsläkemedel. Här nedan kan du läsa om vilka du kan vända dig till.

Ungdomsmottagning

För dig som är under 25 år och vill sluta röka kan du vända dig till ungdomsmottagningen. Där kan du få hjälp genom sluta röka-grupper, där du kan prata med kurator om hur du kan göra för att sluta.

Vårdcentral Närhälsan

Du kan vända dig till din vårdcentral för att få stöd och hjälp med att sluta röka. 

Angereds närsjukhus

Hos oss på Angereds närsjukhus kan du få hjälp med tobaksavvänjning. Du är välkommen att kontakta oss för stöd och råd. Hos oss arbetar flera diplomutbildade tobaksavvänjare. Även på vår barnavdelning har vi kompetens att ta tag i tobaksfrågan.

Vill du sluta röka? Välkommen på informationsträff varje torsdag klockan 15-16Anmäl dig i receptionen vid ankomst. Ingen föranmälan krävs (vi reserverar oss dock för eventuellt inställda träffar och därför är det bra om du ringer oss först: 031 - 332 67 00).

Kom ihåg!

Det är aldrig för sent att sluta röka. Din kropp har en fantastisk förmåga att återhämta sig från rökningens skadeverkningar. Här nedan hittar du tips och mer information om stöd som vi rekommenderar. Välj något eller några som passar dig. 

Lycka till!

Praktiska tips för att sluta röka och förbli rökfri

  • Beslutsamhet och motivation är det viktigaste för att lyckas sluta röka. 
  • Planera ett datum för ditt rökstopp. 
  • Att röra på sig hjälper bra mot röksug. 
  • Ät regelbundna måltider och gärna något mellanmål som t.ex. frukt för att hålla ditt blodsocker stabilt.

Så kan du få stöd och hjälp att uppnå bättre levnadsvanor

Det finns många som kan stötta dig med att uppnå en bättre hälsa. Här har vi samlat några bra tjänster och stödfunktioner.

Hälsocoach online – Västra Götalandsregionen

Digital, personlig hälsocoachning som är kostnadsfri för alla Västra Götalandsbor som är 16 år eller äldre. De bistår med hjälp gällande träning och kost, men också alkohol- och tobaksvanor.

Levnadsvanemottagning Angered – Angereds närsjukhus

Du som bor i nordöstra Göteborg kan få stöd av levnadsvanemottagningen, som erbjuder hälsosamtal och kan hjälpa dig med att förbättra dina levnadsvanor.

Levnadsvanetest 

Här kan du helt anonymt göra ett levnadsvanetest, för att få en översikt av dina levnadsvanor.

Fritidsbanken

Låna sport- och fritidsutrustning gratis i 14 dagar. 

Tobaksavvänjning

Om du behöver hjälp med att sluta röka så ska du i första hand kontakta din vårdcentral och se vilket stöd de kan erbjuda eller hänvisa dig till. Du kan även kontakta Sluta-röka-linjen som erbjuder en stödlinje och chatt för hjälp med att sluta röka eller snusa. 

Alkohollinjen

Gratis och anonym stödlinje till den som funderar över sina alkoholvanor.