Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Matvanor

Den mat och dryck du får i dig fungerar som bränsle för kroppen. Om man äter lagom mycket och får i sig den näring som kroppen behöver, har man lättare för att hålla sig frisk och må bra.

Den mat och dryck du får i dig fungerar som bränsle för kroppen. Om man äter lagom mycket och får i sig den näring som kroppen behöver, har man lättare för att hålla sig frisk och må bra. 

Matråd

Livsmedelsverkets webbplats hittar du mer information och råd om hur du kan göra för att få i dig den näring du behöver. Där kan du hitta särskilda matråd som är anpassade för barn, för dig som är gravid eller för dig som äter vegetariskt. Det finns även matråd för personer som har allergier eller som exempelvis har diabetes eller benskörhet. 

Vi rekommenderar alla att dricka kranvatten till vardags. Vatten är den absolut bästa drycken för våra kroppar, tänder och för plånboken!

Vad är lagom?

Vissa kan behöva få i sig mer energi, andra mindre. Det är individuellt och beror på många olika saker. Bland annat på vilka gener man har och hur mycket energi man gör av med. Om du rör mycket på dig är det bra att få i sig tillräckligt med kolhydrater som exempelvis pasta och potatis. Om du inte rör på dig så mycket, kan det vara bra att istället äta extra mycket grönsaker. Du kan läsa mer om hur du kan anpassa din kost efter dina behov på webbplatsen 1177.

Blir du stressad och tycker att det känns jobbigt när du tänker på hur du ska förhålla dig till mat och träning? Om du är mellan 13 och 24 år är du välkommen att kontakta ungdomsmottagningen och prata om hur du känner inför det.

Om du är över 24 år kan du vända dig till din vårdcentral.

Mina mellanmål

Vill du ha tips på goda och nyttiga mellanmål? Mina mellanmål  är en bok för alla som vill ha tips på smaskiga mellanmål som är lätta och roliga att laga själv, oavsett om du är 7 år gammal eller 77! Skriv ut recepten och sätt upp dem på kylskåpet där hemma. Du kan följa recepten som de står, eller lägga till och ta bort ingredienser som du själv tycker passar bra ihop.

Då går det enkelt och snabbt att hitta ny energi! 


Senast uppdaterad: 2023-01-12 11:46