Matvanor

Den mat och dryck du får i dig fungerar som bränsle för kroppen. Om man äter lagom mycket och får i sig den näring som kroppen behöver, har man lättare för att hålla sig frisk och må bra.

Den mat och dryck du får i dig fungerar som bränsle för kroppen. Om man äter lagom mycket och får i sig den näring som kroppen behöver, har man lättare för att hålla sig frisk och må bra. 

Matråd

Livsmedelsverkets webbplats hittar du mer information och råd om hur du kan göra för att få i dig den näring du behöver. Där kan du hitta särskilda matråd som är anpassade för barn, för dig som är gravid eller för dig som äter vegetariskt. Det finns även matråd för personer som har allergier eller som exempelvis har diabetes eller benskörhet. 

Vi rekommenderar alla att dricka kranvatten till vardags. Vatten är den absolut bästa drycken för våra kroppar, tänder och för plånboken!

Vad är lagom?

Vissa kan behöva få i sig mer energi, andra mindre. Det är individuellt och beror på många olika saker. Bland annat på vilka gener man har och hur mycket energi man gör av med. Om du rör mycket på dig är det bra att få i sig tillräckligt med kolhydrater som exempelvis pasta och potatis. Om du inte rör på dig så mycket, kan det vara bra att istället äta extra mycket grönsaker. Du kan läsa mer om hur du kan anpassa din kost efter dina behov på webbplatsen 1177.

Blir du stressad och tycker att det känns jobbigt när du tänker på hur du ska förhålla dig till mat och träning? Om du är mellan 13 och 24 år är du välkommen att kontakta ungdomsmottagningen och prata om hur du känner inför det.

Om du är över 24 år kan du vända dig till din vårdcentral.

Mina mellanmål

Vill du ha tips på goda och nyttiga mellanmål? Mina mellanmål  är en bok för alla som vill ha tips på smaskiga mellanmål som är lätta och roliga att laga själv, oavsett om du är 7 år gammal eller 77! Skriv ut recepten och sätt upp dem på kylskåpet där hemma. Du kan följa recepten som de står, eller lägga till och ta bort ingredienser som du själv tycker passar bra ihop.

Då går det enkelt och snabbt att hitta ny energi! 

Så kan du få stöd och hjälp att uppnå bättre levnadsvanor

Det finns många som kan stötta dig med att uppnå en bättre hälsa. Här har vi samlat några bra tjänster och stödfunktioner.

Hälsocoach online – Västra Götalandsregionen

Digital, personlig hälsocoachning som är kostnadsfri för alla Västra Götalandsbor som är 16 år eller äldre. De bistår med hjälp gällande träning och kost, men också alkohol- och tobaksvanor.

Levnadsvanemottagning Angered – Angereds närsjukhus

Du som bor i nordöstra Göteborg kan få stöd av levnadsvanemottagningen, som erbjuder hälsosamtal och kan hjälpa dig med att förbättra dina levnadsvanor.

Levnadsvanetest 

Här kan du helt anonymt göra ett levnadsvanetest, för att få en översikt av dina levnadsvanor.

Fritidsbanken

Låna sport- och fritidsutrustning gratis i 14 dagar. 

Tobaksavvänjning

Om du behöver hjälp med att sluta röka så ska du i första hand kontakta din vårdcentral och se vilket stöd de kan erbjuda eller hänvisa dig till. Du kan även kontakta Sluta-röka-linjen som erbjuder en stödlinje och chatt för hjälp med att sluta röka eller snusa. 

Alkohollinjen

Gratis och anonym stödlinje till den som funderar över sina alkoholvanor.