Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Mina mellanmål

Angereds hjältar, barnens beskyddare, är gänget som presenterar läckra förslag på nyttiga mellanmål i boken Mina mellanmål. Du kan följa recepten som de står, eller lägga till och ta bort ingredienser som du själv tycker passar bra ihop.

Angereds hjältar säger: Glöm inte att alltid lägga till en pigg grönsak!

Det här är en bok för alla som vill ha tips på smaskiga mellanmål som är lätta och roliga att laga själv, oavsett om du är 7 år gammal – eller 77! Angereds egna supernyttiga hjältar har valt ut sina favoritrecept och vill dela dem med dig, så att du också kan få superkraft.

Vilken blir din favorit?

Vill du lära känna Angereds hjältar? Läs mer om oss här!

Att främja hälsa och förebygga sjukdom är viktiga uppdrag för all hälso- och sjukvård. Det är särskilt viktigt för Angereds Närsjukhus. 

Delar av nordöstra Göteborg – där sjukhuset ligger – har några av de högsta ohälsotalen i Västra Götaland, ja faktiskt hela Sverige. Människor som lever här löper högre risk att dö vid tidig ålder. Deras liv riskerar också att försämras av en – ofta flera – sjukdomar. Till viss del beror ohälsan på levnadsvanor. Det låter ledsamt och det är det också. Men det går att förändra!

Vi på Angereds Närsjukhus tror att det är viktigt att grundlägga goda vanor kring mat och rörelse redan tidigt. Forskningen ger oss stöd i detta. Denna mellanmålsbok är ett sätt för oss att arbeta riktat tillsammans med unga invånare i nordöstra Göteborg för att de ska tycka att det är lättare och roligare att laga och äta hälsosam mat i lagom mängder.

Genom recept som är lika enkla som goda vill vi inspirera barn – främst i mellanstadieåldern – att laga bra mellanmål när de kanske kommer hem själva efter skolan.

Våra ”maskotar”, Angereds Hjältar är vårt sätt att jobba med ”storytelling” och etablera en gemensam plattform med figurer som vi hoppas både kommer sprida underhållning och nya tankar kring hälsa och livsstil framöver. 

Boken finns i fysisk form men också gratis som nedladdningsbar PDF.  Hämta den här (ovan) och tipsa, sprid och använd den gärna!

 

Recepten har utformats av dietister
Illustration och grafisk form: Rebecca Landmér
Foto mellanmålshjältar: Paul Björkman
Foto recept: Björn Skog & Rebecca Landmér

Utgiven av Angereds Närsjukhus, för ett friskare nordöstra Göteborg. Upplaga 1 2016; upplaga 2 2017; upplaga 3 2018; upplaga 4 2019.

Ladda ner posters med Angereds Hjältar och Mellanmålshjältarna.

Posters med Angereds Hjältar och Mellanmålshjältarna

Här kan ladda ner tre olika posters med Angereds Hjältar. I mappen hittar du en poster med Angereds Hjältar, ett diplom med Angereds Hjältar och Mellanmålshjältarna, och en poster där Angereds Hjältar visar kostcirkeln. Skriv ut och häng upp hemma!

ANS firar Världshälsodagen 2018 på Bergsjöns bibliotek

Maria Magnusson

Verksamhetsansvarig för folkhälsoarbetet Sjukhusen i väster
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer

Rebecca Landmér

Kommunikatör Angereds Närsjukhus
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer

Anette Palle

Kommunikationschef
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer
Senast uppdaterad: 2021-04-28 14:12